Paus wijdt wereld aan Onbevlekt Hart van Maria toe

Standaard

Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima Foto: AP

Paus Franciscus zal de wereld op 13 oktober toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria. Dat heeft het heiligdom van het Portugese bedevaartsoord Fatima bekend gemaakt. Op verzoek van paus Franciscus zal het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima, met in haar kroon de kogel die paus Johannes Paulus II op 13 mei 1981 bijna fataal werd, naar het Vaticaan worden overgebracht. Het weekend van 12 op 13 oktober geldt als een van de belangrijkste pauselijke vieringen in het Jaar van het Geloof. Het is dan precies 96 jaar na de laatste Mariaverschijning in Fatima. Honderden bewegingen en instituten die sterk met de devotie tot Maria verbonden zijn worden bij dei gelegenheid verwacht.

In een brief aan bisschop Antonio Marto van Leiria-Fatima nodigt de Pauselijke Raad voor de nieuwe Evangelisatie “alle kerkelijke entiteiten van Mariale spiritualiteit” uit om deel te nemen aan het bijzondere weekeinde. Voor 12 oktober staat onder meer een pelgrimage naar het graf van de Apostel Petrus op het programma en voor de 13e zelf een Eucharistieviering op het Sint Pietersplein die zal worden gecelebreerd door de paus.

In de genoemde brief schrijft kardinaal Rino Fisichella: “De Heilige Vader verlangt ten zeerste dat op de Maria-dag een van de meest significante Maria-iconen ter wereld aanwezig is en daarom dachten wij aan het geliefde originele beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima.” Het beeld zal zaterdagmorgen 12 oktober worden ingevlogen en de volgende avond weer in Fatima terugkeren.

De Heilige Maagd verscheen tussen 13 mei en 13 oktober 1917 verschillende keren aan drie herderskinderen. Naast aanhoudende oproepen tot bekering en boetedoening vroeg Maria onder meer om toewijding van de wereld aan haar Onbevlekt Hart. Dat gebeurde door paus Pius XII op 13 oktober 1942 en later door paus Johannes Paulus II in 1982 en 1984.

Op 13 mei dit jaar wijdde paus Franciscus zijn pontificaat toe aan het Onbevlekt Hart van Maria. Bij die gelegenheid werden ook de Wereldjongerendagen van Rio aan het Onbevlekt Hart toegewijd.

Bron: www.katholieknieuwsblad.nl/paus-wijdt-wereld-aan-onbevlekt-hart-van-maria-toe.html