Paus veroordeelt islamistische fundamentalisten

Standaard

Paus Franciscus heeft bij zijn eerste bezoek aan een Europees land de terreur van islamitische fundamentalisten veroordeeld. “Niemand moet denken dat hij zich achter God kan verschuilen als hij gewelddadigheden plant en uitvoert! “, zei de kerkvorst in de Albanese hoofdstad Tirana. Katholieken vormen in dit arme Balkanland met 15 procent van de bevolking een minderheid. Maar tienduizenden mensen stonden langs de kant van de straten de 77-jarige paus toe te juichen tijdens diens rit door het stadscentrum. De meerderheid van de ongeveer drie miljoen Albanezen is moslim.

“Niemand mag religie als voorwendsel nemen voor zijn daden die in tegenstelling staan van de waarden van de mens en zijn fundamentele rechten”, zei de paus blijkbaar in een toespeling op het geweld van de extremisten in Syrië en Irak. De fundamentele rechten betekenen “op de eerste plaats het recht op leven en godsdienstvrijheid voor iedereen”, zei Franciscus.

De paus stelt Albanië als een soort alternatief voor omdat daar “een klimaat van wederzijds respecten vertrouwen tussen katholieken, orthodoxen en moslims” heerst. Het land in het zuiden van de Adriatische Zee “bewijst dat vreedzaam en vruchtbaar samenleven van mensen en gemeenschappen van een verschillende godsdienstkeuze concreet mogelijk en haalbaar is”.

Tolerantie is een “kostbaar goed”, dat “in deze tijden een bijzondere betekenis krijgt, waarin echte religieuze gevoelens door extremistische groepen verkeerd worden voorgesteld en het onderscheid tussen de verschillende geloofsovertuigingen vervormd en geïnstrumentaliseerd wordt”.

Ondanks een hevige regenbui tijdens de openluchtmis in het centrum van Tirana bleven duizenden mensen staan en juichten de paus enthousiast toe.

Het kleine Albanië werd in 1967 door de communisten tot de eerste atheïstische staat van de wereld uitgeroepen. Moskeeën en kerken werden gesloten en zelfs afgebroken. Vele geestelijken werden in de gevangenis gegooid en vermoord.

>>> www.hln.be/Paus-veroordeelt-islamistische-fundamentalisten.dhtml

Lees ook