De feiten rondom seksueel kindermisbruik

Comment 1 Standaard

cropped-waterpest-8Seksueel misbruik is een probleem van pandemische proportie en het feit dat niet elke avond de kranten er vol van staan, betekent dat wij (Ivonne Meeuwsen, Arnhem) werk te doen hebben. Een kwart van de vrouwen en een vijfde van de meisjes (voor hun 16e) is slachtoffer van gedwongen seksuele handelingen. In de media hoor je echter alleen over individuele gevallen op momenten dat er een dader geïdentificeerd is. De kerk, jeugdzorg of Robert M. het zijn allemaal schrijnende gevallen, maar comfortabel ver van ons bed. Heel zelden hoor je in de media van en over de slachtoffers van al dit seksuele geweld (tenzij het in India gebeurt, dan kunnen we er schande van spreken, in plaats van de hand in eigen boezem te moeten steken).

Het beeld dat op die manier ontstaat, is dat seksueel misbruik iets marginaals is. Dat de daders seksueel gefrustreerde types zijn. Dat de slachtoffers pech hebben gehad, verkeerde plaats, verkeerde tijd. Helaas komt seksueel misbruik schokkend vaak voor en veel dichterbij dan de meeste mensen denken.

Het feit is dat verreweg het meeste misbruik door familieleden gepleegd wordt. De slachtoffers dat zijn je vriendinnen, dat ben jij. Als we niet op een andere manier met deze problemen leren omgaan, is de volgende generatie die dit gaat overkomen al geboren.

Het is belangrijk dat we de feiten rondom seksueel misbruik weten!

Minstens 85% van de daders zijn familieleden en of goede vrienden van de familie. Vertrouwde volwassenen die zich aan een kind opdringen. Denk niet: ‘Dat komt in mijn familie niet voor’. Denk niet: ‘Dat hoort bij een bepaalde sociale klasse’. Seksueel kindermisbruik is van alle rangen en standen.

Een paar feiten op een rij:

  • In de overgrote meerderheid van de gevallen praat het kind met niemand over wat het overkomt.
  • In meer dan 50% van de gevallen wordt een kind misbruikt door een familielid.
  • Het kind worstelt vaak moederziel alleen met het vreselijk geheim.
  • Het kind wordt wijsgemaakt dat er vreselijke dingen zullen gebeuren als het zou gaan praten.
  • Het overkomt kinderen van alle leeftijden, van baby tot kleuter, peuter tot puber, met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.

Als je dat allemaal weet, ga je anders kijken naar je kind. Ga je anders kijken naar de volwassenen om je kind heen. Ook naar je eigen man. Ook naar je vrienden en familie. Ook naar je kinderen (broers zijn de dader in 8% van de gevallen)

Ik pleit voor wat ik gezond wantrouwen wil noemen. Om waakzaam te zijn bij iedereen die gelegenheid heeft. Die veel tijd met je kind doorbrengt. Die veel alleen-tijd heeft met je kind. Niet vanuit angst, maar wel alert. Klopt het wat die persoon doet? Klopt het wat je kind je vertelt? Als wij weigeren om onze ogen hiervoor te sluiten, kunnen we seksueel kindermisbruik terugdringen, daar ben ik van overtuigd.

door Ivonne Meeuwsen

Auteur: Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij. >>> www.helenvanseksueelmisbruik.nl


Bron (niet meer online): Old.findingvoicesradio.com/de-feiten-rondom-seksueel-kindermisbruik


Een gedachte over “De feiten rondom seksueel kindermisbruik

  1. Zoals we geleerd hebben, moeten we bidden voor onze vijand, en niet zelf het initiatief in handen nemen. Wie zijn wij om te oordelen?? vriendelijke groet Walter ❤

    Like

Reacties zijn gesloten.