Aartsbisschop Angelo Becciu: ‘We hebben een meer gemeenschappelijke Kerk nodig’

Standaard

Opmerking vooraf

De eerste veranderingen worden snel verwacht. Met een ‘zoetheid’ en met gepassioneerde woorden omtrent de nood aan een verenigde wereld – om aan iedereen liefde en verdraagzaamheid te verkondigen – zullen we in het grootste bedrog worden meegesleurd. Velen zullen zijn gechoqueerd door het tempo waarmee de Kerk de seculiere wereld zal lijken te omhelzen.

In wat zal worden gezien als de vernieuwing van de Katholieke Kerk, is dit wat je zal worden voorgesteld: de promotie van inclusieve congregaties gecombineerd, in een zogeheten christelijk-verenigde kerk. De uiterlijke kenmerken kunnen, aanvankelijk, dezelfde lijken, maar dat is wat je wordt verondersteld te zien. Langzaamaan zul je de Heilige Schrift niet meer herkennen, als nieuwe woorden, nieuwe zinnen en andere vernieuwingen met betrekking tot de Sacramenten je zullen worden voorgesteld. Er zal paniek heersen onder de trouwe, loyale en brave priesters, die zullen zijn gealarmeerd door het nieuwe gedachtegoed, dat in de Kerk zal worden verwelkomd, als men een nieuw type van alternatief modernisme zal introduceren. Het zal door het vrijmetselaarsnetwerk zijn, hetgeen zich al in iedere hoek van de Katholieke Kerk bevindt,  door regeringen en de media, dat deze gruwel zal worden voorgesteld als een grootse vernieuwing. Dit is het begin van het einde. Jezus’ Tegenwoordigheid zal subtiel worden verband, in de nieuwe ceremonies van de Missen.

Kerkelijke vrijmetselarij kan nu in de hoogste toppen van Gods Heilige Kerk op aarde worden teruggevonden. Heel weldra zal ze haar nieuwe liturgie introduceren, welke zal zijn tegengesteld aan Gods Meest Heilige Wil. Ontworpen door de vijanden van God, en vermomd als een aanpassing om aan politieke machten tegemoet te komen, zal ze zo snel worden geïntroduceerd, dat velen in de Kerk erover verbaasd zullen zijn. Het zal hen veel leed berokkenen, om van zo’n gruwel getuige te moeten zijn, maar de stemmen van de trouwe dienaren zullen niet publiekelijk worden gehoord. Zij, de vrijmetselaars, zullen controleren hoe over deze liturgie zal worden nagedacht. Iedere tegenspraak zal worden ontkend en opzij geschoven. Als excuus zal worden gebruikt dat de Kerk nieuwe, jonge zielen moet rekruteren, zielen die van de Kerk waren weggevallen. Door een seculiere wereld aan te spreken, zullen ze zeggen dat ze meer zielen kunnen bekeren. Hoe bedrieglijk deze gruwel zal zijn, en hoeveel mensen zullen vallen voor de leugens, die velen van de Waarheid zullen wegleiden.


Volgens een Italiaanse aartsbisschop moet de Kerk meer gemeenschappelijk worden. Mgr. Angelo Becciu zegt in een interview met de Italiaanse krant La Stampa dat er in de Kerk vooral nood is aan barmhartigheid. Hervormingen komen volgens de Italiaan op de tweede plaats.

“Toen de paus me vertelde dat hij het jubileum zou aankondigen, leek hij vreugdevol, zo blij, want hij was en is zich bewust van het feit dat hij de wereld een unieke kans aanbiedt. Het is Gods barmhartigheid. En toen, het feit dat hij koos voor de verschillende heilige deuren… dat bewijst dat de paus iedereen graag heeft – iedereen! Hij wil iedereen de kans geven om te profiteren van het heilige jaar. Hij maakt zich geen zorgen over de grote groepen van pelgrims die naar Rome komen, waar hij zich zorgen om maakt, is dat iedereen de kans moet krijgen om Gods goedheid en Zijn barmhartige liefde te ervaren. Toen de paus die heilige deur opende, die simpele deur van een simpele kathedraal, het was bijna een roeping, een vraag aan God om vrede te verlenen aan Zijn mensen, zij hebben het recht om in vrede te leven, en niet om schaakstukken te zijn in machtsspelletjes die door buitenlandse grootmachten worden gespeeld”, zegt Becciu.

“We hopen dat, na de twee synodes, we de hele Kerk kunnen aanspreken, maar het is niet gemakkelijk. Het is niet gemakkelijk om de synodale boodschappen te verspreiden en ze in de praktijk om te zetten. Maar er is veel bereidheid. We moeten het idee en de mentaliteit van een hiërarchische Kerk achter ons laten, en ons toespitsen op het idee van een meer gemeenschappelijke Kerk, waarbij het hiërarchische aspect evenwichtig wordt afgewisseld met een gemeenschappelijk aspect.  De paus zou graag hebben dat iedere geestelijke een zin voor verantwoordelijkheid voelt, als het aankomt op beslissingen maken, of de opstelling van documenten. Wat de Curie betreft, is Franciscus vastberaden om haar te hervormen. Hij is vastberaden en werkt redelijk snel. Het zou de paus tezelfdertijd wel benadelen als we zouden stellen dat zijn enige bezorgdheid de hervorming van de Curie is. Zijn aandacht gaat uit naar de hele wereld, en er zijn nog veel andere problemen… Zelfs achter onze deur wordt het duidelijk aan hoeveel evangelisatie er nood is. Christelijkheid neemt af, zo snel, en de kerkelijke waarden zijn almaar minder belangrijk, mensen willen er niet meer over horen spreken. Dit alles baart de paus zorgen! Ook de christenen die overal ter wereld worden vervolgd. Ja, we zouden aandacht moeten besteden aan de hervorming van de Curie, maar laat ons minder aandacht aan onszelf besteden, en naar de wereld kijken, Gods woord moet dringend worden verspreid.”

Bron: www.lastampa.it
Foto: ANSA