Kardinalen maken formele brief aan paus Franciscus openbaar

Standaard

De vier kardinalen in kwestie zijn Walter Brandmüller, Raymond L. Burke, Carlo Caffarra en Joachim Meisner
4-cardinalsweb_810_500_55_s_c1

Op 19 september 2016 richtten vier kardinalen in een formele brief zich tot paus Franciscus met enkele vragen over de post-synodale exhortatie ‘Amoris Laetitia’.


Bezorgdheid van de kardinalen
In de inleiding van de brief stellen de kardinalen dat “naar aanleiding van de Apostolische Exhortatie ‘Amoris Laetitia’ theologen en geleerden verschillende interpretaties naar voren hebben geschoven die niet enkel uiteenlopend zijn, maar ook tegenstrijdig, voornamelijk aangaande hoofdstuk VIII. Daarenboven heeft de media dit dispuut benadrukt, waardoor onzekerheid, verwarring en disoriëntatie onder vele gelovigen ontstaan is.” Verder verzoeken ze “de Heilige Vader, als Opperste Leraar van het Geloof, geroepen door de Verrezene” vriendelijk om “zijn broeders in het geloof te bevestigen, de onzekerheden op te helderen en klaarheid te scheppen door welwillend een antwoord te geven op de ‘Dubia’ die bijgevoegd zijn in de brief.”
Franciscus echter heeft beslist om de brief niet te beantwoorden. De kardinalen interpreteren deze beslissing van de paus als “een uitnodiging om de reflectie en de discussie kalm en met respect verder te zetten”. Daarom hebben ze besloten “het volk van God in te lichten over ons initiatief en hen te voorzien van de briefinhoud en bijhorende verklaring.” Daarbij verklaren ze ook dat ze “hopen dat niemand dit zal zien als een progressieve/conservatieve daad. Dit zou volledig onterecht zijn. We zijn diep bezorgd om het heil van de zielen, de opperste wet van de Kerk, en we willen geen enkele vorm van politiek binnen de Kerk promoten.”

Lees hier verder: LifeSiteNews ; Restkerk 

Volledige brief van de kardinalen – Engels
Uittreksels van de brief van de kardinalen – Frans