Prof. Roberto de Mattei over het dubia-debacle: ‘Het is religieuze burgeroorlog’

Standaard
robertomattei


De Italiaanse historicus Roberto de Mattei zei in een interview met LifeSiteNews dat paus Franciscus’s weigering om de vragen van de vier kardinalen te beantwoorden over Amoris Laetitia, eigenlijk al een antwoord is. Hij zei dat het duidelijk is dat in de Katholieke Kerk een “religieuze burgeroorlog” is uitgebroken.

De Mattei, een professor aan de Europese Universiteit van Rome en president van de Lepanto Stichting, stelde dat er “enorme verwarring” is in de Kerk, veroorzaakt door de dubbelzinnige morele leer van paus Franciscus, in het bijzonder in zijn exhortatie Amoris Laetitia, wat “verdeeldheid” en “fragmentatie” heeft veroorzaakt onder bisschoppen, priesters en gelovigen. “Het is belangrijk om te begrijpen dat er vandaag een duidelijke keuze is tussen trouw aan de Kerk en het eeuwigdurend Magisterium enerzijds, en ontrouw, dat wil zeggen, dwalingen, ketterij en apostasie anderzijds.”

De exhortatie wordt in het bijzonder bekritiseerd omdat ze de onverbreekbaarheid van het huwelijk ondermijnt, een deur opent voor koppels in overspelige relaties om de H. Communie te ontvangen en het geweten te doen laten beslissen over morele kwesties. 

De vier kardinalen gingen vorige maand met hun brief publiek, nadat ze van Franciscus geen antwoord kregen. Ze werden langs alle kanten zwart gemaakt en beschuldigd van allerhande “zonden”. Maar de Mattei zei dat het niet de kardinalen zijn die een probleem hebben veroorzaakt, maar paus Franciscus. “De oorzaak van deze verwarring, de auteur van deze verwarring is niet de vier kardinalen natuurlijk. Ik denk dat de belangrijkste auteur van de verwarring paus Franciscus is, omdat sinds zijn pontificaat alles zo rap gaat, zo snel. Het lijkt er soms op dat hij deze verwarring met plezier schept.”

De Mattei verklaarde dat de kardinalen op een “perfecte manier handelden vanuit canoniek oogpunt”, toen ze hun vijf dubia aan de paus. “Ik beschouw het heel erg dat de paus, die het opperste hoofd is van de congregatie, niet wilde antwoorden. Dit is in feite al een antwoord.”

Hij noemde het ook “doelmatig” om wat Kardinaal Burke zei – een “formele daad van correctie” te stellen van de dwalingen in Amoris Laetitia. “Het belang van dit initiatief is niet enkel om de paus te waarschuwen over de dwalingen die in Amoris Laetitia worden gevonden, maar ook om de gelovigen te waarschuwen, te informeren, want onder de gelovigen is er verwarring, maar er is ook onwetendheid. En ik denk dat we de plicht hebben om de de gelovigen attent te maken op de ernst van deze situatie.”

“Deze situatie is zo ernstig dat een neutrale positie niet langer mogelijk is. Vandaag zijn we in een oorlog, een religieuze burgeroorlog, spijtig genoeg. Ik hou niet van deze oorlog, maar we zijn erin betrokken tegen onze wil. Wij hebben deze situatie niet gecreëerd, maar deze situatie dwingt iedereen ertoe om een duidelijk standpunt in te nemen. En daarom denk ik dat we de vier kardinalen moeten bedanken voor hun moed en moeten we hen aanmoedigen om verder te gaan met hun actie en hun getuigenis,” aldus nog de Mattei.

Bron: LifeSiteNews
Vertaling: Restkerk.Net