Dom Gerard, abt van Le Barroux, voorspelde nieuwe zondvloed

Sommigen onder u kennen de prachtige benedictijner abdij van Le Barroux, gelegen op de flanken van de Mont Ventoux, in de Provence. Vele Vlamingen trekken naar de streek om er als wielertoerist de kegelvormige berg te beklimmen vanuit het wijndorpje Bedoin. Of ze ook de tijd nemen om even een bezoekje te brengen aan de “abbaye Saint-Madeleine”, om er een weesgegroet te bidden, of beter nog de H. Mis bij te wonen volgens de eeuwenoude benedictijner ritus, is een andere zaak.

Tien jaar na het overlijden van de stichter en eerste abt van de abdij, Dom Gérard, werd nu zijn biografie gepubliceerd.

Al heel vlug na het Tweede Vaticaans Concilie besefte Dom Gérard dat er iets niet klopte. Niet alleen de stormachtige context van het “aggiornamento” van de Kerk en de zogenaamde opening naar de wereld baarde hem zorgen, hij voelde intuïtief aan dat dit slechts de symptomen waren van een veel ergere crisis, het ineenstorten van een maatschappij die, volgens de woorden van de heilige Augustinus, ”valt, rolt en zich haast”  naar de barbarij en de “massa damnata”.

In een brief aan de vrienden van de abdij uit 1981 schreef Dom Gérard: “Wij weten dat de christenheid voortaan slechts zal kunnen overleven in de vorm van een aantal eilandjes of bastions, bezaaid met kloosters die zoals vingers zijn die naar de hemel wijzen.” Die kloosters zijn geroepen om de ark van Noach te zijn in een nieuwe zondvloed.

Wij zien dat die zondvloed bestaat uit twee dodelijke monsterlijke golven: enerzijds, het totale verlies van elke transcendentie, zowel op religieus als op intellectueel vlak. De uitlopers en symptomen daarvan zijn reeds in het maatschappelijk weefsel doorgedrongen: industriële abortus, echtscheiding “à la carte”, kunstmatige contraceptie, euthanasie en baby’s die kunstmatig verwekt worden om als koopwaar verhandeld te worden.

Anderzijds is er de groene golf van de fundamentalistische islam, die de pseudo-intellectuelen, in Frankrijk en zeker ook bij ons, reeds tot de status van “dhimmis” heeft herleid (U weet dat dhimmis niet-moslims zijn, die in islamitische staten verder mogen leven, op voorwaarde zich te onderwerpen aan de wetten van de islam). Een van de facetten hiervan is het vermijden van elke kritiek op de islam en het tolereren van gedragingen die haaks staan op een door het christendom geboetseerde maatschappij, ook al willen onze zelfbenoemde politiek en ideologisch correcte elites dit niet horen.

Voor Dom Gérard is de enige toekomst het herontdekken van onze christelijke identiteit. Stilte en bezinning zijn de sleutelwoorden, die het ons mogelijk moeten maken te luisteren naar de krachtige woorden die een zin geven aan het leven en die in het licht van een schitterende aloude liturgie ons in staat stellen het christelijk gebed te herontdekken.

Veroon ter Zee

Bron:  Katholiekforum.net

 


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s