Vaccinatie blijft (voorlopig) vrije keuze van de werknemer

Standaard

arbeidsjurist - Richard Ouwerling

Vorige week bleek dat onder meer Pfizer met een goed werkend vaccin tegen corona op de markt gaat komen. Dit zal niet het einde van het coronavirus betekenen, maar de verwachting is wel dat het verplicht thuiswerken daardoor in 2021 zal verdwijnen.De vragen die werkgevers zich zullen stellen: kan ik mijn werknemers verplichten om zich te laten vaccineren? En mag ik een werknemer op de werkvloer weigeren, indien hij zich niet heeft laten vaccineren?

Zelfbeschikkingsrecht en inbreuk door wettelijke grondslag
Iedere burger heeft het zogenaamde zelfbeschikkingsrecht. Dit betekent dat je volgens artikel 8 EVRM (Europees Verdrag van de Rechten van de Mens) recht hebt op een privé-leven en dan met name ook op je lichamelijke integriteit. Op het moment dat je als werkgever inbreuk wilt maken op zo’n grondrecht, dan moet dat een wettelijke grondslag hebben. Die wettelijke grondslag is er (nog) niet voor verplichte vaccinaties.

In 2015 heeft…

View original post 566 woorden meer