Kardinaal Pell ‘zeer tevreden’ over rapport

Standaard

door  KN

Kardinaal George Pell: “De synode zelf is veel, veel beter dan het ergste dat we hebben gevreesd.”Kardinaal George Pell: “De synode zelf is veel, veel beter dan het ergste dat we hebben gevreesd.” 

De Australische kardinaal George Pell is “zeer tevreden” over het eindrapport van de gezinssynode.

Een woordvoerder van Pell – hoofd van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie – liet dat zaterdag in een verklaring weten.

‘Uiting van lof op grote gezinnen’

Het rapport “drukt goed uit wat de huidige pastorale praktijk en leer van de Kerk is op het vlak van seksualiteit, huwelijk en gezinnen”, zo staat volgens CNA in de verklaring te lezen.

“Geen doctrinaire ontwikkelingen, geen doctrinaire verrassingen, geen doctrinaire achterwaartse salto’s. Geen veranderingen in praktijk of discipline”, maar veeleer een “prachtige uiting van lof op grote gezinnen en op het getuigenis van gelukkig getrouwde echtelieden en hun kinderen als bemiddelaars van evangelisatie”.

‘Katholieke leer helder weergegeven’

Volgens gloria.tv zei de kardinaal bij een bijeenkomst van de Federatie Una Voce dat de paragraaf over het geweten op het laatste moment is herschreven: “Je moet die bestuderen, maar hij is in de grond goed.”

De synode richtte zich volgens de kardinaal niet op de kwestie van de hertrouwd gescheidenen, noch op het idee van het geweten of op de acceptatie van homoseksualiteit: “De katholieke leer wordt helder weergegeven.”

Bijna een wonder

Hij geeft toe dat de taal van het rapport “anders” is, en omslachtig. Zelf zou hij het niet geschreven hebben. “Sommigen zullen zeggen dat het verschrikkelijk is, maar het is niet verschrikkelijk.

De uiteindelijke versie is volgens Pell bijna een wonder, vergeleken met het concept: “De synode zelf is veel, veel beter dan het ergste dat we hebben gevreesd.”

“Er staat daar niets dat de communie voor de hertrouwd gescheidenen goedkeurt. Er is niet dat een ‘proces van penitentie’ goedkeurt. Er is daar niets dat zegt dat homoseksuele activiteit gerechtvaardigd is.”

‘Geen doctrinaire fout’

De kardinaal weet niet hoe de tekst uitgelegd of ‘gespind’ gaat worden. Hij zei wel er zeker van te zijn dat er pogingen zullen worden gedaan “er iets uit te maken”.

Kardinaal Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zou volgens Pell gezegd hebben dat “er geen doctrinaire fout staat in iets dat er is gepubliceerd”.

Kasper-voorstel ‘beslissend afgewezen’

Volgens de Amerikaanse commentator George Weigel versterkt het eindrappoort, mits goed gelezen, “de klassieke leer en sacramentendiscipline” van de Kerk. Het ‘Kasper-voorstel’ om hertrouwd gescheidenen onder voorwaarden tot de sacramenten toe te laten, is volgens hem “beslissend afgewezen” door de synodevaders.

>>www.katholieknieuwsblad.nl