Paus Benedictus XVI in 2005: ‘Mijn zeggenschap strekt zich uit tot aan die deur daar’

Standaard
Restkerk.net ving al speurend opnieuw nieuws op over een opmerkelijke uitspraak van paus Benedictus XVI. De paus zei in augustus 2005, na zijn verkiezing, dat zijn autoriteit niet veel voorstelde.
530523_10151491338668604_1278779184_nDe paus bevond zich op het moment van de uitspraak in Castel Gandolfo, een buitenverblijf waar hij vaak vertoeft. Hij voerde een gesprek met bisschop Fellay van de SSPX (een traditionalistische, katholieke groepering, n.v.d.r.) toen de bisschop aan Benedictus XVI vroeg waarom hij niks deed aan de kerkelijke crisis. Bisschop Fellay stelde dat een paus door zijn zeggenschap kan zorgen voor een omwenteling op alle vlakken. Paus Benedictus XVI antwoordde: “Mijn zeggenschap strekt zich uit tot aan die deur daar.”
Volgens Vatican-watcher Paolo Rodari is het een hele reeks van voorvallen geweest die de paus uiteindelijk deden aftreden (en dus niet zijn gezondheid).Bij de aftreding in 2013 zou de Vaticaanse woordvoerder Frederico Lombardi hebben gezegd dat Benedictus XVI “iemand is die realistisch is ingesteld”, en dat hij zelf ook wist dat zich verschillende “problemen” voordeden.Die problemen zou paus Benedictus zelf hebben omschreven als een “geloofscrisis.” Ook maakte hij zich volgens de bron zorgen over de schandalen omtrent Vaticaanse documenten. Benedictus verwees zelf naar de kerkelijke schandalen als een “relativiteitsdictatuur”, waarmee hij eigenlijk bedoelt dat de Wetten van God niet meer tot op de letter worden gerespecteerd.

Kortom kan worden gesteld dat wat betreft de aftreding van paus Benedictus XVI, er veel meer dan gezondheidsklachten bij kwam kijken. Het lijkt er hoe langer hoe meer op dat paus Benedictus XVI inderdaad door seculariserende machten uit de Heilige Stoel werd verdreven.

Bron: theamericanconservative.com