Er zijn christenen nodig met hart, hersenen en ruggengraat.

Standaard

Abdij Postel, 20 januari 2017

Goede Vrienden,

imageZoals eerder aangekondigd geef ik ook nu geen uitgebreid nieuws maar slechts een kort bericht. Donald Trump begint aan zijn presidentschap in de VS en wij eindigen het kort verblijf in ons land.  Neen, hij wordt niet meteen de hemel in geprezen zoals Obama. Obama “subito santo”! Hij kreeg onmiddellijk al de Nobelprijs voor de vrede terwijl de voorbereidingen volop bezig waren voor de totale vernietiging van Libië, Irak en Syrië. Wat onmiddellijk ook volgde. Dat Poetin de eerste nieuwe vredesprijs in Venezuela gekregen heeft voor zijn inzet in Syrië lijkt mij veel geloofwaardiger. De leugenmachine over de oorlog tegen Syrië blijft blijkbaar verder draaien maar de motor begint toch te sputteren. Steeds meer mensen doorzien de onbenulligheid van de huidige journalistiek, die zich met eigen leugens tracht recht te houden.  De onaantastbaarheid van de excellenties van de New York Times, Washington Post, Wall Street Journal en hun leger van papegaaien begint te wankelen. Ondertussen gaat de ellende in Syrië voorlopig nog verder en de islamisatie in Europa ook. N. Sarkozy had de helft van Frankrijk aan Qatar verkocht en Fr. Hollande heeft de andere helft aan Saudi-Arabië bezorgd, terwijl vanuit Brussel de verdere islamisatie van Europa systematisch georganiseerd wordt. Samen met Philippe de Villiers vragen ook wij ons af: ”Zullen de klokken morgen nog (mogen) luiden?” Het wordt in ieder geval hoog tijd dat wij onze christelijke eigenheid hervinden. Er zijn christenen nodig met hart, hersenen en ruggengraat. Dan kunnen we tevens weerwerk bieden om te beletten dat de christelijke wortels in het Midden- Oosten worden doorgehakt.
P. Daniel

Mijn kort verblijf in de abdij van Postel is bijna voorbij. Vorige zondag na de hoogmis heb ik genoten van de ontmoeting met familie, vrienden en kennissen. Tussendoor heb ik nog enkele vrienden en ook journalisten mogen ontvangen. Sjoerd Mouissie schreef een artikeltje over ons in het Nederlands Dagblad van 19 januari 2017, blz. 2. Jan Peeters maakte een pittig stukje in Katholiek Nieuwsblad van 20 januari: Een vrome vrijbuiter in de Syrische hel. Wierd Duk schreef over een “Vlaamse pater in Syrië” in ik weet niet welke Nederlandse krant voor zaterdag. Deze man houdt nogal van straffe uitspraken en legt mij ook ten onrechte een nogal erg platte uitdrukking in de mond, maar het is wel duidelijk wat hij (en ik) willen zeggen. Het nieuwe Waalse dagblad KAIROS had zopas een interview gerealiseerd met de bekende dr. Nabil Antaki uit Aleppo en wilde ook van mij een interview-opname. Vorige woensdag hadden we een bijzondere ontmoeting in de Tweede Kamer in Den Haag, dank zij de parlementariër Pieter Herman Omtzigt (CDA, lid van de Tweede Kamer sinds 2003) die zich al flink heeft ingezet voor de waarheid over wat er in Syrië gebeurt en voor de bescherming van de christenen in het Midden-Oosten. Er wordt ook geijverd om de oorlog daar te stoppen door een aanklacht van ”volkerenmoord” uit te werken, zodat de westerse landen ooit eens voor hun verantwoordelijkheid worden gesteld en hun waanzin beëindigen. Tijdens de lunch hebben we uitgebreid naar elkaars verhaal kunnen luisteren en verder was er nog een ontmoeting met de pers. Kleinschalig maar hopelijk toch met enige invloed. In elk geval is het de moeite om deze Nederlandse parlementariër in zijn werk ten volle te steunen. Nog een detail. Dank zij mijn goede chauffeur was ik tijdig in Den Haag en wilde eerst even een bezoek brengen aan het Willibrordushuis in de Oude Molstraat, vlak in de buurt. Van onze contacten met dit bloeiend charismatisch centrum bewaren we de allerbeste herinneringen, o.a. aan de cursussen Duc in Altum, waaraan we mochten meewerken. Toen we echter aan het huis kwamen lazen we op een grote zwarte marmeren plaat dat het Willibrordushuis met zijn beroemde “schuilkelder-kerk” al in de jaren 80 gesloten werd. Het was alsof we door een tijdsmachine enkele eeuwen terug in de geschiedenis geworpen werden. Dat noemen we “voltooid verleden tijd”!

Donderdagavond organiseerde “Stichting hand in hand voor Syrië” in het Augustijnenklooster (inmiddels verkocht) naast de statige Augustijnenkerk (inmiddels gesloten) in Eindhoven een sympathieke ontmoeting. Het begon met Syrische hapjes. Na mijn getuigenis werd de werking van deze stichting uit de doeken gedaan. Het zijn vooral jonge bezielde mensen, waaronder verschillende Syriërs (www.stichtingsyrie.nl). Zij bieden een grote hoeveelheid levensmiddelen, medicatie, medisch materiaal, kleding, huisraad en educatieve middelen aan. De nieuwbouw in ons klooster is inmiddels behoorlijk gevuld met containers van deze stichting, waarvan het materiaal verder gesorteerd en verdeeld wordt. De avond werd besloten met een muzikale verrassing. De Syrische operazangeres, Shaza Hayek, instrumentaal begeleid door twee jonge mannen bracht typische Syrische muziek en zang. Ze hadden er geen moeite mee om de aanwezigen spontaan mee te trekken in hun ritmische uitvoering.

Kortom, we hebben vele bezielde (jonge) mensen mogen ontmoeten en nogmaals ervaren dat er veel goede wil is om de mediamanipulatie ter zijde te schuiven en de ellende in Syrië en elders te helpen lenigen. Hartelijk dank aan de vele edelmoedige weldoeners.

Ondertussen hebben jonge Syriërs het initiatief genomen om een 10 km lange brief te schrijven als teken van trouw aan het vaderland en zijn leider, naar aanleiding van de bevrijding van Aleppo. De viering had donderdag in Aleppo plaats onder grote belangstelling van het volk op het Saadallah al-Jaberi plein. Er is hoop en fierheid.

Pater Daniël

Namens pater Guy Borreman sj, Zr Luciënne