Vooroordelen om nee tegen je kerkgemeenschap te zeggen

Standaard

Zes (voor)oordelen van jongeren om hun kerkverlating te beargumenteren:

1. ‘Kerken te beschermend’

Hét kenmerk van tieners en jongeren van nu is hun ongeëvenaarde toegang tot ideeën en wereldbeelden en hun buitensporige consumptie van de populaire cultuur. Als christen willen ze hun geloof graag verbinden met de wereld waarin ze leven, maar het christendom voelt verstikkend, angstig en risicomijdend.

2. ‘Het christendom is oppervlakkig’

Eenvijfde verwoordt het zonder omwegen: “God lijkt te ontbreken in mijn ervaring van de kerk.” 20 tot 30 procent vindt de kerk saai en het geloof niet relevant voor carrière of andere belangen. Anderen wijzen erop dat de Bijbel niet duidelijk of niet vaak genoeg wordt uitgelegd in hun kerk.

3. ‘Kerken vijandig in houding ten opzichte van de wetenschap’

Een van de redenen waarom jongvolwassen zich niet verbonden voelen met kerk en geloof is de spanning die ze voelen tussen het christendom en de wetenschap. “Christenen zijn te overtuigd dat ze alle antwoorden hebben”, zegt 35 procent. “Het christendom is tegen wetenschap”, zegt 25 procent.

4. ‘Kerk is bekrompen en veroordelend als het gaat om seks’

Volgens Barna worstelen jongeren met een geseksualiseerde wereld. Bovendien trouwen veel jongeren pas als ze achter in de twintig zijn. Ongeveer eenzesde van de jongeren vindt dat de kerk zich veroordelend opstelt als er fouten zijn gemaakt op het gebied van seksualiteit.

5. ‘Te exclusief’

Sommigen vinden de kerk een club voor insiders en 29 procent van de jongeren vindt dat kerken bang zijn om de confrontatie met andere godsdiensten aan te gaan.

6. ‘Geen plaats voor twijfelaars’

De kerk biedt geen podium om grote levensvragen of intellectuele geloofstwijfels te uiten, vinden de jongeren.

door Vincenza La Porta

Het onderzoek van de GH is te bestellen via www.gh.nl. Meer informatie over het Barna onderzoek: www.barna.org/topics/teens-nextgen. Bron van tekst en afbeelding: http://www.ea.nl/k/n132/news/view/19111/299