Erik Galle: Kennismaking met Maurice Zundel

Standaard

Dr. C.W. Baars en Dr. A. Terruwe

De Zwitserse theoloog Maurice Zundel (1897-1975) is in ons taalgebied niet echt bekend. Daar brengt het zopas vertaalde werk Een andere kijk op de mens hopelijk verandering in. Erik Galle belicht Zundels denken en zijn actuele betekenis.

De geschriften van Maurice Zundel zijn nog altijd verrassend actueel dankzij diens heel eigen vertaling van de diepte van ons gelovig-zijn. Zonder echte getuigenisliteratuur te zijn, komen zijn woorden onmiskenbaar voort uit een diepe religieuze beleving. Zundel wordt niet voor niets een mysticus voor deze tijd genoemd.

Als geen ander heeft Zundel de boodschap doorgedacht dat God liefde en relatie is. Zijn eigen ervaring van God vormt daarbij het vertrekpunt. In Een andere kijk op de mens zegt Zundel daarover: ,,Ik had Iemand ontmoet” (blz. 15). Wanneer hij later in Freiburg theologie studeert, is dat voor hem een ‘verschrikkelijke beproeving’: ,,Daar werd het Woord van God herleid tot onderwerp voor onderzoek. Dat was…

View original post 1.451 woorden meer