prof. Dr. H. Vekeman: Geborgenheid

Standaard

Dr. C.W. Baars en Dr. A. Terruwe

Inspiratie-magazine sprak met prof. Dr. H. Vekeman over geborgenheid. Vekeman combineert kennis van de bevestigingsleer van dr. Anna Terruwe met die van de mystiek in de Zuidelijke Nederlanden.

“Bij geborgenheid denken we spontaan – en terecht- aan de relatie tussen moeder en kind. Met name aan de eerste levensjaren en zelfs aan de tijd voor de geboorte. We gebruiken daarvoor de term ‘symbiose’, het intens met elkaar samenleven van het kind met zijn moeder. Deze innige relatie aan het begin van het mensenleven gaat de mens zo doordringen dat het een fundament vormt voor zijn gehele leven.”

Is die geborgenheid van de eerste jaren niet voldoende?

“Als kinderen loskomen van die moederbinding, hun weg in de wereld gaan, allereerst naar school, dan zou daar ook iets van die symbiose moeten meegaan met dat kind. Het onderwijzend personeel zou dat moeten aanbrengen, maar vaak is het afwezig. De meeste volwassenen zijn…

View original post 650 woorden meer