Zuster Anima Christi: ‘Barmhartigheid heeft ook te maken met wáárheid’

Standaard

images (2) door  KN

Moeder Anima Christi: “Dat men mij heeft geleerd hoe God werkt, was een groot werk van barmhartigheid.”

Barmhartigheid “heeft ook te maken met wáárheid, meer dan met gerechtigheid”. Dat zegt de Nederlandse Moeder Anima Christi in een interview met Katholiek Nieuwsblad naar aanleiding van het Jaar van Barmhartigheid, dat vandaag in Rome wordt geopend.

“Barmhartigheid”, zegt de overste van de ‘Blauwe Zusters’, “wordt vaak misbruikt: ik kan wel geven aan wie niets teruggeeft, bijvoorbeeld aan iemand die een fles drank wil kunnen kopen, maar mijn barmhartigheid is er niet voor het onderhouden van zijn slechte gewoonte. Barmhartigheid zijn wil zeggen dat ik je iets geef voor zover het bijdraagt aan het doel van je leven: de hemel bereiken. Dát is het doel van ons handelen.”

Geestelijke werken van barmhartigheid

Dat heeft te maken met de geestelijke werken van barmhartigheid, zoals “het leren aan wie onwetend is”, zegt de zuster, die driewekelijks een column in Katholiek Nieuwsblad verzorgt.

Ze kent het belang ervan uit eigen ervaring, vertelt ze. “Het is in mijn leven heel belangrijk geweest dat ik mensen ontmoette die mij de waarheid durfden te zeggen, op het risico af mijn vriendschap te verliezen.”

‘Groot werk van barmhartigheid’

“Het is moeilijk als iemand tegen je zegt dat wat je doet, niet Gods wil kan zijn, maar het is ook heel bevrijdend. Dat men mij heeft geleerd hoe God werkt, was een groot werk van barmhartigheid, een vorm van intellectuele caritas.”

Lees hier het hele interview met Moeder Anima Christi. Lees hier haar columns in Katholiek Nieuwsblad. 

>>http://www.katholieknieuwsblad.nl