Schatten van Brabant – Dr. Terruwe

Standaard

Dr. C.W. Baars en Dr. A. Terruwe

Door Tonny Michels-Jacobs

Psychiater dr. Anna Alberdina Anthoinetta Terruwe (Vierlingsbeek, 19 augustus 1911 – Deurne, 28 april 2004) werd landelijk bekend en berucht om de door haar ontwikkelde bevestigingsleer.

Anna Terruwe werd geboren als dochter van koopman Johannes Th. Terruwe (1885-1950) en diens echtgenote Catharina Th.E.H. Korbmacher (1881-1969), een verloskundige. In 1913 kreeg Anna er een broertje bij, de latere priester Johannes E.A. Terruwe († 1989). In 1921 verhuisde het gezin van Vierlingsbeek naar Deurne, waar de familie te midden van welgestelde families in een herenhuis aan de Stationslaan ging wonen. In dit huis zou Anna Terruwe tot haar dood blijven wonen. Beide grootmoeders woonden eveneens in Deurne. Anna zelf bleef ongetrouwd en kinderloos.

Bevestigingsleer

Anne Terruwe is bekend geworden door haar bevestigingsleer, een psychiatrische en psychologische theorie die zich misschien het best laat omschrijven in haar eigen woorden: ‘Mensen die elkaars goed-zijn schouwen, laten elkaar het goede voelen’. In…

View original post 625 woorden meer