‘Building 8’, wat wil Facebook ermee?

Standaard

In Building 8 – hoe verzin je het- een nieuwe afdeling van Facebook, werken in kunstmatige intelligentie bedreven mannen en vrouwen aan zogenaamde moonshots. Moonshots is de naam die wordt gegeven aan ambitieuze, verkennende en radicaal vernieuwende technologische projecten.

Voor deze projecten zijn er geen korte termijn winstdoelstellingen. Toch investeert DARPA, het strategisch researchprogramma van het militaire apparaat van de VS en de grondlegger van internet (…) al decennia lang vele miljarden in de ontwikkeling van het ‘Moonshot project’ kunstmatige intelligentie (AI). Ook Google volgt dit pad al langer, bijvoorbeeld met het Neuro Conversational Model, een manier om robots in staat te stellen een diepere conversatie te voeren met mensen. Google heeft hiervoor gebruik gemaakt van dialogen in duizenden film ondertitelingen en online support.

De robot kan antwoorden geven op voorgeprogrammeerde woorden in relatie tot bepaalde vragen , maar kan ook nieuwe antwoorden formuleren. Hiermee wordt de robot zelflerend. Microsoft volgt ongevraagd wat jij typt op jouw computer. Ook deze informatie wordt opgeslagen om gebruikt te worden voor hetzelfde doel als dat van Google.