Het technocratisch paradigma

Standaard

Marieke-Al

Het wezen van de techniek & de oorsprong van het
technocratisch paradigma

Zal de visionaire leiding van de humaniora genoeg zijn om mens te kunnen blijven? De grote financiële, of machtsvoordelen, al zijn die tijdelijk, kunnen misschien niet te stoppen zijn. Het is best denkbaar dat leiders van de grote bedrijven van Silicon Valley of de grootmachten van de wereld niet ophouden met niet-ethische ontwikkelingen. Of dat de grenzen in de ethiek gewoon steeds meer opschuiven. Het zit ‘m misschien zelfs in het wezen van de techniek zelf, dat het altijd maar verder moet gaan, meer moet hebben.

Wellicht sturen de technologische ontwikkelingen zichzelf aan, en bepaalt zij zelf welke techniek wel èn welke niet geïmplementeerd wordt. Daarom lijkt het mij belangrijk dat we snappen wat de essentie van de techniek is en waarom het in ons tijdsbestek zo’n grote rol heeft. Grote leiders…

View original post 1.442 woorden meer