Welke Coronavaccins gebruiken cellen van geaborteerde kinderen en hoe?

Standaard

Wereldwijd zijn er honderden Coronavaccins in de maak. Schreeuw om Leven zocht naar informatie over de zes vaccins waar Nederland in 2021 mogelijk mee te maken krijgt. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar het gebruik van cellijnen die afkomstig zijn van (ooit) geaborteerde kinderen.

Al jarenlang wordt er voor bepaalde vaccins gebruik gemaakt van “foetale cellijnen” oftewel cellen die afkomstig zijn van een ooit geaborteerd kind. Daarbij gaat het niet om de oorspronkelijke cellen, maar om gekloond weefsel. In het geval van de cellijnen die HEK293 worden genoemd, gaat het bijvoorbeeld om een in 1973 (in Nederland) geaborteerd kind, wiens cellen al die jaren opnieuw zijn gekloond en gebruikt voor bepaalde vaccins.

Voor welke Coronavaccins is menselijk weefsel gebruikt van ongeboren kinderen?

Op dit moment wordt er in Nederland vooral gesproken over de vaccins van Pfizer en Moderna, waarvan de eerste sinds kort in gebruik is. Maar er zijn meer fabrikanten waarmee de Nederlandse overheid een koop of optie tot koop heeft bereikt. Op dit moment zijn dat er zes, die niet allemaal dezelfde technieken hanteren en ook niet allemaal gebruik maken van foetale cellen. Ook is er verschil in de fase van het eventuele gebruik van dit menselijk weefsel.

De op dit moment meest genoemde fabrikanten van Coronavaccins, Pfizer en Moderna, maakten alleen gebruik van menselijke cellen tijdens de testfase in het laboratorium. Voor het ontwerp, de ontwikkeling en de productie werd hiervan geen gebruik gemaakt.

Maar Nederland heeft ook een koop- of optie tot koopovereenkomst gesloten met vier andere fabrikanten. Om het overzichtelijk te maken hebben we alle fabrikanten in kaart gebracht, zodat u snel kunt aflezen welk vaccin gebruik heeft gemaakt van foetaal weefsel en in welke fase: Dit Schema kunt u HIER lezen.

(met dank aan het Lozier Institute voor hun voortreffelijke overzicht)

Website ‘Schreeuw om leven‘; https://schreeuwomleven.nl