Gebrek aan bevestiging en emotionele verwaarlozing

Standaard

Dr. C.W. Baars en Dr. A. Terruwe

In haar praktijk als psychiater kwam Anna Terruwe veel mensen tegen die te maken hadden met wat zij met de tijd de ‘frustratieneurose’ is gaan noemen. Deze mensen leden aan een gebrek aan bevestiging. Ze hadden in hun kindertijd niet het besef meegekregen dat zij van waarde waren, wat hen bleef achtervolgen in hun leven als volwassene. Veel mensen hebben in hun vroege kinderjaren de bevestiging gemist die zij nodig hadden.

Het tegenovergestelde van gebrek aan bevestiging is onvoorwaardelijke liefde: we worden geaccepteerd en van waarde geacht zonder dat daar voorwaarden aan verbonden worden. We hoeven niet op een of ander terrein een prestatie te leveren, willen we ons geliefd mogen weten. Onvoorwaardelijke liefde accepteert en omhelst de persoon zoals hij of zij is.

Als we van anderen geen bevestiging ontvangen, zullen we gaan proberen onszelf te bevestigen of bevestiging af te dwingen. Dat kan enerzijds doordat we ons boven…

View original post 270 woorden meer