Explosieve groei van het aantal zelfstandige uitvaartondernemers

Standaard

Nieuws van Groninger MA Journalistiekstudenten

Door Kaz Schonebeek en Marcia de Keijzer

De uitvaartbranche heeft de afgelopen decennia een transformatie ondergaan. Waar eerst grote uitvaartondernemingen de markt bepaalden, zijn nu kleine zelfstandigen aan zet. Zij zetten in op een persoonlijke en prijsbewuste aanpak.

‘Het grote verschil met vroeger is voornamelijk hoe mensen met de dood omgaan. De dood was lang taboe en alles werd verstopt. De familie bepaalde niet hoe een uitvaart ingevuld werd. Dat deed de dominee’, vertelt Arnout de Jong in de familiekamer van zijn eigen crematorium Haskerpoort in Heerenveen.

Crematorium Haskerpoort
Crematorium Hoskerpoort

Nog nooit zijn er zo veel Nederlanders gestorven als in het coronajaar 2020, toen ruim 168 duizend mensen hun laatste adem uitbliezen. Maar door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia alleen maar toenemen. Het aantal uitvaartondernemingen stijgt nog harder: de afgelopen tien jaar verdubbelden zij naar 2.210 bedrijven. Dit zijn voornamelijk zelfstandige kleine ondernemingen, die meer persoonlijke aandacht en…

View original post 1.759 woorden meer