Heb je hersens en wil je nadenken, join us!

Standaard

Complot- en compleetdenkers

Syrië, 22 juli 2022, pater Daniel

Iedereen die kritische vragen stelt over hetgeen de regering en de media als de grote waarheid voorstellen, wordt met misprijzen een achterlijke complotdenker genoemd.  De media zelf zorgen er ook voor dat kritische beschouwingen onmiddellijk als complot- of samenzweringstheorie worden gebrandmerkt. In het begin van zowel de coronacrisis als van de Oekraïnecrisis was dit nog een vernietigend oordeel. Inmiddels is de kracht daarvan flink afgenomen. Immers, menige kritische bedenkingen van verguisde “complotdenkers” blijken daarna de echte waarheid te zijn, die door strakke censuur krampachtig verborgen gehouden werd. Vanwaar komt die modegril om mensen als “complotdenkers” af te wijzen?

Op 22 november 1963 werd de jongste president van de VS, John Fr. Kennedy door kogels dodelijk getroffen, terwijl hij in een open limousine op de Dealey Plaza in Texas werd rondgereden. Enkele minuten later overleed hij in het Parkland ziekenhuis. Nog geen uur later werd Lee Harvey Oswald gearresteerd. Hij werd eerst beschuldigd van de moord op agent J.D. Tippit en daarna van de moord op J. Kennedy. Anderhalve dag later werd Oswald echter zelf neergeschoten door Jack Ruby, een nachtclubeigenaar. Tien maanden later kwam het officiële Warren rapport met het onderzoeksresultaat: Oswald zou drie schoten afgevuurd hebben vanuit de 6e verdieping van het schoolboekenmagazijn langs de weg en zo de president van achter dodelijk getroffen hebben. Hij zou alleen gehandeld hebben waarbij er geen sprake was van een samenzwering. Doorheen de jaren kwam er echter steeds meer kritiek op dit rapport zodat de meerderheid van de Amerikanen geloofde dat de CIA zelf betrokken was bij deze moord. De president bleek immers een kogel in het hoofd gekregen te hebben die voor hem was afgevuurd. Op die plaats reed de limousine extra traag, er stonden geen lijfwachten vlak bij de president…Bij een moord vraagt men eerst: wie heeft er belang bij? Hierbij werden een hele reeks machtige organisaties en personen genoemd. President J. Kennedy was van plan om de nagenoeg onbeperkte macht van het militair industrieel complex en de Federal Reserve privébank in te perken. Hij wilde ook niet dat Israël atoomwapens had buiten iedere internationale controle…Om de gedachte dat de hoogste instanties zelf bij de moord betrokken waren te neutraliseren, heeft de CIA de “complottheorie” gelanceerd. Vanaf dan werd iedereen die het officiële rapport bekritiseerde als een “samenzweerder” afgewezen. Dit heeft lang goed gewerkt maar is inmiddels krachteloos geworden omdat complotdenkers steeds meer blijken gelijk te krijgen.

Door kritische meningen af te wijzen als complot- en samenzweringstheorieën, trapt men eigenlijk in de val van de CIA en helpt men om de eigenlijke waarheid verborgen te houden zonder verder na te denken of na te zoeken. Zij die anderen als complotdenkers afwijzen zijn meestal niet meer in staat om een redelijk gesprek te voeren, waardoor hun reacties ontaarden in emotionele scheldpartijen. Beter is het op grond van redelijke argumenten een dialoog aan te gaan om tot een genuanceerd en waarheidsgetrouw inzicht te komen. Complotdenkers blijken in werkelijkheid eerder “compleetdenkers” te zijn. Heb je hersens en wil je nadenken, join us, wordt complotdenker en help de echte samenzweringen ontmaskeren!

Bron: email pater Daniel