Heilige Mis en Afscheidsdienst bij Uitvaart

Standaard

Vraag: Tegenwoordig is een uitvaart in een rooms katholieke kerk steeds meer een probleem aan het worden. De kerk houdt vast aan een heilige Mis. Maar mensen willen graag een afscheidsdienst hebben met cd’s en fotoreportages in de Mis. Hoe moet je mensen uitleggen dat dat moeilijk samengaat? 

  • Antwoord: Als eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de katholieke Mis een heilige viering is die gericht is op het eren van God en het vieren van het leven, dood en verrijzenis van Jezus Christus. Hoewel er zeker ruimte is voor persoonlijke elementen, ligt de nadruk van de Mis op het geestelijke aspect en niet op het persoonlijke (emotionele) aspect. 
  • Het kan helpen om aan mensen uit te leggen dat de kerkelijke begrafenisrituelen een rijke en diepgaande traditie hebben die teruggaat tot de vroegste dagen van het christendom. Deze tradities zijn bedoeld om de overledene te eren en te bidden voor hun zielenrust, evenals om troost en steun te bieden aan de rouwende familie en vrienden. 
  • Hoewel moderne technologieën zoals cd’s en fotoreportages een belangrijke rol kunnen spelen bij het herinneren van de overledene, is het belangrijk om te erkennen dat deze zaken niet centraal staan bij de Mis. In plaats daarvan ligt de nadruk op gebed en liturgie, en daarom kan het moeilijk zijn om cd’s en foto’s in de Mis op te nemen. 
  • Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om een aparte herdenkingsdienst te organiseren na de Mis, waarin deze persoonlijke elementen, zoals cd-muziek en foto’s meer ruimte kunnen krijgen. Hierdoor kunnen familie en vrienden alsnog afscheid nemen op de manier die zij wensen, terwijl de Mis zich richt op het geestelijke aspect van het overlijden. 

Pastoor Geudens